torstai 17. lokakuuta 2013

Juoksukamat ja talvi

Ainakin täällä Jyväskylässä on tänään lunta maassa useita senttejä, ja päivän juoksulenkkiä varten pitääkin jo vähän miettiä varusteita. Sen verran liputan välineurheilulle, että pitkissä suorituksissa kamppeiden pitää olla laadukkaita ja mukavia käyttää, sillä se tekee treenaamisesta huomattavasti miellyttävämpää.
Joitakin ehdottomia suosikkeja omasta arsenaalistani ovat Haglöfsin tehokkaasti hikeä siirtävä, ohut ja sopivan lämmin villasekoitepipo (tämän syksyn ostoksia) ja viime talven pelastus, Asicsin piikkipohjalenkkarit, jotka tätä vauhtia pääsevät taas käyttöön nopeammin kuin arvelin.


Rakastan juoksemista. Minulla ei ole mitään erityisiä tavoitteita, mutta juoksun meditatiivinen vaikutus saa minut kiskaisemaan tossut jalkaan monta kertaa viikossa. Kilometrejä kertyy sen verran paljon, että hyvillä kengillä on alkaa olla iso merkitys. Nopeasti laskin, että juoksutossuja löytyy eteisestä neljät ynnä nastalenkkarit. 
Kenkien lisäksi tärkeitä ovat hyvät alusvaatteet ja sukat. Sanomattakin lienee selvää, että urheiluliivien pitää olla ennenkaikkea tukevat. Muuten vaatteilla ei itselleni ole niin suurta väliä. Trikoot jalassa on mukavin juosta, kovemmilla pakkasilla vetäisen niiden päälle tuulihousut. Parhaiten oman kroppani malliin sopivat Niken trikoot. Juoksutoppeja minulla on monen monta, ja näin kylmään aikaan vetäisen topin päälle yleensä ohuen merinovillapaidan, kovalla pakkasella kaksi. Lyhyillä lenkeillä topilla ei ole niin väliä, mutta pitemmille valitsen huolellisemmin sellaisen, mikä ei hankaa kainaloista. 
Juoksutakkeja minulla on aktiivisessa käytössä tällä hetkellä kolme: Craftin, Peak Performancen ja H&M:n. Vaikka takkeja on kolmesta eri hintaluokasta, en ole huomannut laadussa tai käytettävyydessä ainakaan näiden kohdalla mainittavia eroja.  
Itselleni merkitystä on myös käsineillä. Palelen herkästi ja ihoni kuivuu varsinkin rystysistä ja kämmenselistä koppuraksi heti ilmojen viiletessä. Näillä keleillä käytän silkkihanskoja, jotka ovat paitsi lämpimät myös siirtävät hikeä tehokkaasti. Kun ilmat muuttuvat hyytävimmiksi, lisään päälle villalapaset. Tämän talven hankintalistalla ovat kyllä tuulenpitävät lapaset, ne olisivat kätevät myös hiihtäessä. 
Kuten sanottua, en ole turhantarkka juoksuvaatteista. Yleensä pukeutuessa haluan, että värit sointuvat yhteen mutta urheillessa huomaan usein, että vaatteiden värit saattavat riidellä rajustikin. Treenivaateostoksilla hamuilen ensimmäisenä pinkkejä asioita, mutta joskus olosuhteiden pakosta joudun ottamaan jotain ihan muuta väriä. Tämän takia tiettyä väriskaalaa on hankala ylläpitää. Mukavuus, käytettävyys ja oikea koko ennenkaikkea!
Talvellakaan ei kannata pukeutua juoksulenkille liian lämpimästi. Tämä unohtuu ainakin itseltäni turhan usein, ja sitten vauhti tahtoo hidastua liikaa loppulenkkiä kohti kun on lämpöhalvauksen partaalla. Liikkeelle lähtiessä pitäisi siis olla kylmissään! Tämä on minulle, vilukissalle, melkoista tuskaa, sillä oma koneeni lämpiää tosi hitaasti. 
Talvijuoksuun liittyy hieman kesäkautta enemmän vaivannäköä ja sääkin voi saada kotisohvan tuntumaan kutsuvammalta, mutta viimeistään kotiin päästessä olen joka kerta tyytyväinen, että tuli lähdettyä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti